Blog
Eind juni 2018 vertrok ik, samen met mijn man en onze oude Chihuahua, naar Italië om mij volledig onder te dompelen in de wereld van de wijn. Ik wilde niet alleen studeren, maar ook met mijn handen in de wijngaard werken, het werk in de wijnkelder ervaren en de diepere lagen van het wijnmaken begrijpen.
Gedurende 14 maanden leerde en werkte ik in Toscane. Deze zeven blogs, geschreven tussen 2018 en 2021, laten zien hoe ik mijn carrière in het onderwijs achter me liet en een nieuw pad insloeg. Van het zoeken naar een plek om te leren tot het moment waarop ik besloot me volledig te richten op wijnen van inheemse druivenrassen, wijnen die het landschap en de tradities van Italië weerspiegelen.
Lees mee en ontdek hoe mijn wijnavontuur vorm kreeg.
Waarom ik handel in Italiaanse wijnen van inheemse druivenrassen
10 juni 2021 Na het werken in wijngaarden, het proevend en snuffelend reizen door Italië weet ik het zeker: Mijn wijnbusiness gaat alleen draaien om wijnen van inheemse Italiaanse druiven! De inheemse druiven zijn onbekend, verrassend en er worden heerlijke wijnen van gemaakt. De inheemse druiven hebben ook een verhaal te vertellen over een stuk […]
Ik mis de wintersnoei!
17 januari 2021 (Terug in Nederland ten tijde van de pandemie) “Je snoeit voor gisteren, vandaag en morgen!”. Dat leerde Marta Giani van Azienda Vinicola Pie di Colle mij. ‘Gisteren’, omdat je de takken wegsnoeit die het afgelopen jaar vrucht hebben gedragen. ‘Vandaag’ omdat de snoei directe gevolgen heeft voor de kwaliteit en kwantiteit van […]
Werken in de wijngaard; het redden van een wijngaard
3 april 2019 Trouwe lezers weten dat het me vorig jaar niet is gelukt om hier in Toscane een commerciële wijnboer te vinden waar ik voor een jaar vrijwillig zou kunnen werken, om op die manier te leren van de praktijk. Het lukte me wel om bij de familie Giani van Pie di Colle, een […]
Vendemmia 2018
30 september 2018 Afgelopen twee weken heb ik van dichtbij de oogst van wijndruiven (vendemmia) meegemaakt. Ik heb het geluk dat ik middenin kleine contadini (boeren) woon die op traditionele wijze hun land bewerken én grotere bedrijven die op moderne manier hun wijngaarden en wijnkelders managen. Hoe dan ook, waar ik ook was, de zweetgeur […]
Werken in een wijngaard
20 september 2018 Trouwe lezers van deze blog weten dat ik van plan was om tijdens mijn jaar in Toscane te werken in wijngaard(en) omdat ik tijdens dit omscholingsjaar niet alleen van de theorie wil leren. Zodra ik in Toscane was gearriveerd ging ik kennismaken met wijngaarden en bood mezelf aan om een jaar vrijwilligerswerk […]
La vita quotidiana in Toscana
4 juli 2018 De eerste dag na aankomst is het toevallig mercato in “ons stadje”. De belangrijkste straten en piazza’s van het oude, ommuurde stadje zijn vol kramen en bezoekers. Kippen en eieren, konijnen, planten en bloemen, kleding, groente en fruit, manden, huishoudelijke artikelen enz. Nu we hier voor een jaar zijn in plaats van […]
Carrièreswitch
24 juni 2018 Ooit gegoogeld naar “carrièreswitch”? Een indrukwekkende verzameling aan tips, cursussen, webinars en zelfhulpboeken openbaart zich waarbij het vooral gaat om commercieel aanbod. Blijkbaar is er een grote markt bestaande uit 40plussers die zich realiseren dat zij in hun jeugd een verkeerde carrièrekeuze hebben gemaakt, of van mensen die in een akelige situatie […]
Luister naar mijn podcast “De verhalen over een inheemse Italiaanse druif” of sluit aan bij een van mijn wijnactiviteiten en ontdek de wereld van Italiaanse wijnen van inheemse druivenrassen.
Caro saluto,
gina







