De webshop is in voorbereiding. Tot die tijd kun je voor bestellingen of informatie over mijn wijnen direct contact opnemen.

Blog: La vita quotidiana in Toscana

4 juli 2018

De eerste dag na aankomst is het toevallig mercato in “ons stadje”. De belangrijkste straten en piazza’s van het oude, ommuurde stadje zijn vol kramen en bezoekers. Kippen en eieren, konijnen, planten en bloemen, kleding, groente en fruit, manden, huishoudelijke artikelen enz. Nu we hier voor een jaar zijn in plaats van een paar weken, ziet onze boodschappenlijst er anders uit. Porchetta kopen bij signora Margarita maar ook spijkers, een huishoudtrap en een opvouwbare tafel bij Beppe van de ferramenta. We eindigen op het gezellige terras van Mauro en Tamara waar de cafe macchiato uitstekend smaakt en genieten van de winkelende mensen en de luidruchtige gesprekken.

In het huis schuiven we met meubels, verplaatsen we schilderijen en richten het in naar onze smaak en behoefte voor een jaar (werkhoek!). Hoewel de tuin reeds mooi is, hebben we extra planten met kleurige bloemen gekocht die al gauw verschillende vlinders aantrekken o.a. de koningspage!

Na de siesta als het minder warm is en iedereen weer buiten is, gaan we gewapend met doosjes Utrechtse spritskoekjes de buren groeten om hun te vertellen dat we voor langere tijd buren zullen zijn. De kennismakingsronde levert ons groenten, eieren en wijn op. Allemaal eigen kweek uit orto (moestuin), kippenhok of afkomstig van de 5 rijen druivenstokken die ze op hun land hebben staan.

Het traditionele druivenras voor rode wijnen in Toscane is de sangiovese. Diverse klonen van sangiovese vormen de basis voor de wereldberoemde Chianti Classico, Brunello di Montalcino en Vino Nobile di Montepulciano. Ook de boeren (contadini) maken alleen of in coöperaties hun rode wijn van de sangiovese. Boerse Sangiovese heeft vaak stevige tannines en zuren; niet altijd geschikt voor de aperitivo maar het past geweldig met de typische gerechten, vooral die met tomaten.

Het is een lange warme dag waarin we veel hebben gedaan. Veel later dan Nederlandse etenstijd, bereid ik “fiori fritti” = gebakken bloemen van de courgette die ik vul met burrata (romige mozzarella). We dekken de tafel op het terras met het op de markt gekochte tafelkleed, en eten onze fiori met de wijn van de buurman en een fles water die je hier voor 5 Eurocent kunt vullen bij automaten van de gemeente.

Ik ben een vrouw met een missie en als ik aan de slag wil gaan in wijngaarden zal ik snel mijn contacten moeten aanspreken om meteen in september/ oktober mee te kunnen doen met de vendemmia (druivenoogst). Leren over het werk in de wijngaard maar ook van het werk in de wijnkelder bij het vinificatieproces. Zal ik een wijnboer zover krijgen dat ik ook mee mag kijken en het liefst mee mag werken als de magie plaatsvindt? Eng en spannend!

Nu, aan het einde van deze lange, eerste dag waarin we zoveel hebben gedaan, even niet aan denken. Nu genieten van het uitzicht, eten en drinken en van elkaar. La vita quotidiana è bella!

Ga terug naar mijn blog
Zoeken
[fibosearch]

Wat klanten van mij vinden

Armand Simon

"Door de persoonlijke verhalen over de wijnboeren kregen we een uniek inzicht in het verhaal achter elke fles, waardoor deze middag niet alleen leerzaam was, maar ook ontzettend inspirerend. Een fantastische workshop, en een absolute aanrader voor elke wijnliefhebber!"

TDCSM

"Het wijnavontuur was heerlijk ontspannend met een duidelijke uitleg op een “Jip en Janneke- taal”. Voor iedereen duidelijk. Heel leuk"

Atria Makelaardij Utrecht

"Wij gebruiken de wijnen van La Botta Wijnavonturen als relatiegeschenken. De kwaliteit van de wijn en de mooie verhalen erachter maakt dat je echt iets bijzonders weggeeft. Gina denkt graag met je mee en de service en de liefde voor haar wijnen is fantastisch. Echt een aanrader!!"

E. Groeneboer

"Zeer deskundige adviseuse! Weet er uitvoerig over te vertellen. Verrassende Italiaanse wijnen! Echt vernieuwend"

FysioVandaag

"Voor de opening van mijn zaak, heb ik Gina gevraagd een proeverij te verzorgen. Gina heeft oog voor details en dacht met me mee wat voor de opening het beste zou zijn qua wijnen; ze had heerlijke wijnen: een bubbel bij binnenkomst en diverse witte en rode afgestemd op de hapjes."

Simone

"Gepassioneerde presentatie over hoe Gina “haar wijnboeren” en wijnen heeft gevonden. En super hoe je de ruimte geeft om te leren proeven."
Hosting & realisatie door